Fırsatçı için piyasa çok başıboş! Üreticide 4 TL olan bakliyat markette 20 TL

Sebze-meyveden sonra bakliyatta da tarla-market fiyat farkı açıldı. Kışın çok tüketilen bakliyatta fiyat tüketiciye gelene kadar 5 katına çıktı. Kırmızı mercimek fiyat farkında başı çekti. Geçen yılın ilk çeyreğinde 25 lira olan 5 litrelik ayçiçeği yağının fiyatı 65 liraya kadar yükseldi. Fiyat artışında ayçiçek yağını tereyağı takip etti. Geçen yıl Haziran ayında 500 gramı 20,93 lira olan tereyağının fiyatı, bu ay yüzde 24’lük zam ile 25,95 TL’ye yükseldi

Sebze-meyveden sonra bakliyatta da tarla-market fiyat farkı açıldı. Kışın çok tüketilen bakliyatta fiyat tüketiciye gelene kadar 5 katına çıktı. Kırmızı mercimek fiyat farkında başı çekti. Geçen yılın ilk çeyreğinde 25 lira olan 5 litrelik ayçiçeği yağının fiyatı 65 liraya kadar yükseldi.

Fiyat artışında ayçiçek yağını tereyağı takip etti. Geçen yıl Haziran ayında 500 gramı 20,93 lira olan tereyağının fiyatı, bu ay yüzde 24’lük zam ile 25,95 TL’ye yükseldi.  Gıdada fahiş fiyatlar vatandaşı bezdirdi. Sadece sebze meyvede değil, bakliyatta da tarla-raf fiyatları arasında büyük uçurum ortaya çıktı.  Kış mevsiminin gözdelerinden olan bakliyat cep yaktı. Fiyat farkında başı da kırmızı mercimek çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun bu ay açıkladığı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi verilerine göre; üreticide 1 kilo kırmızı mercimeğin fiyatı 4,14 lira. Bu ürün market raflarına ise 20,50 liraya varan fiyatla çıktı.  Yani tarladan rafa gelene kadar fiyatı 5 katına ulaştı. Üreticide 5,04 lira olan yeşil mercimek 19,95, 9,77 lira olan kuru fasulye 25,15, 4,89 lira olan nohut 19,95 liraya varan fiyatla tüketicilerle buluştu.

Fiyatlar markalar arasında olduğu gibi, marketler arasında da farklılık gösteriyor. Organik ürünlerde fiyatlar daha da yukarı çıkıyor.  Sektör yetkilileri, markalı bakliyat firmaları ile marketlerin kışın çok tüketilen bakliyattan yüksek kâr sağladığının altını çiziyor.

10 KİLOMETREDE 3 KAT FARK
Antalya’da, seradan kilosu 2 liraya hale götürülen domates, 10 kilometre uzaklıktaki süpermarket rafında 6 liradan tüketiciye sunuluyor.  Domatesin fiyatı çeşidine göre 12 liraya kadar çıkabiliyor. Üretici Arif Kayar, “Domates seradan 2 liraya çıkıyor. Biz kiloda 50 kuruş kazanınca mutlu oluyoruz” yorumunu yaptı.

UCUZ GIDA İÇİN SEFERBERLİK
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan başkanlığında gerçekleştirilen Gıda Komitesi toplantısında gıda fiyatlarında kalıcı düşüş sağlayacak stratejiler ele alındı.  Üretimde maliyetleri düşürecek, yapısal çözümler masaya yatırıldı. Ayçiçek yağı, tavuk, yumurta, un gibi ürünleri vatandaşın daha ucuz tedarikinden erken uyarı sisteminin hızlandırılmasına kadar birçok başlık ele alındı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın