Doğalgaz tüketiminde doru bildiğimiz yanlışlar! Bunu yapın düşük fatura ödeyin!

Havanın soğuması ile birlikte doğalgaz tüketimi de arttı. Özellikle bir anda gelen kar yağışı ve soğuk hava dalgası doğalgaz kullanımını artırdı. Haliyle doğalgaz faturası da kabarık gelmeye başladı. Peki doğalgaz faturasını nasıl düşürebilirim? Doğalgaz faturasının az gelmesi için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Tüketimini gece saatlerinde yoğunlaştıran aboneler, daha düşük fatura ödüyor. İşte detaylar…

Havaların soğumasıyla artan doğal gaz tüketimi faturaları kabartırken, alınacak bazı önlemlerle tasarruf yapmak ve gaz harcamalarını belli oranda düşürmek mümkün. Isıyı içeride tutacak yalıtım önlemi almak, kombi peteklerini kapatmamak ve düzenli cihaz bakımı büyük önem taşıyor.

Alacağınız küçük önlemlerle hem doğal gaz faturanızda 50 lira tasarruf sağlayabilir hem de enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına destek olabilirsiniz…

Tüketimini gece saatlerinde yoğunlaştıran aboneler, daha düşük fatura ödüyor. Tabii bunun için önce dağıtım şirketlerine başvurup T3 tarifesini seçmek gerekiyor.

Milyonlar, korona salgınının bitmesini evde beklerken daha önce ev dışında yapılan pek çok faaliyet de eve taşındı. Her şeyden önce okullar… Öğrenciler derslerini bilgisayardan ya da televizyondan takip ediyor. Evden çalışabilenler de keza işlerini bilgisayarla yapıyor. Okuluna, işine evden devam etmese de insanlar çok gerekmedikçe dışarı çıkmıyor. E zaten restoranlar, kafeler kapalı, havalar soğuk gidiyor. Hep evdeyiz yani.

Pandemi nedeniyle hep evde olmamız, elektrik faturasını daha da şişiriyor. Bilgisayarı, televizyonu açtın, elektrik… Fırını çalıştırdın, ütü yaptın, çamaşır, bulaşık yıkadın, elektrik… Fatura kabarıyor. Peki, faturayı düşürmenin püf noktaları var mı? Milliyet’te yer alan habere göre, Sektörün önde gelen oyuncularından Kolen Enerji’nin Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt merak edilen soruları yanıtladı.

SAATE GÖRE FİYAT
Elektrik faturaları pandemi döneminde daha da kabardı. Hepimiz evdeyiz ve sürekli tüketiyoruz. Faturayı düşürmenin püf noktası var mı?

Elektriği daha verimli tüketmek, faturaları düşürmek elimizde. Meskenler için ilk adımda tarife seçimi önemli. Seçebileceğiniz iki tarife var. Tek zamanlı ve çok (üç) zamanlı tarife. Tek zamanlıda tüm gün birim fiyat aynıdır. Çok zamanlıda T1 yani gündüz elektrik tüketimi, T2 puant elektrik tüketimi ve T3 gece elektrik tüketimi birim fiyatları farklıdır. Tüketiminizi T3’e yani gece saatlerine yoğunlaştırabilirseniz, çok zamanlı tarifeyi seçmek avantajlı. Biz buna gece tüketimi, T3 modeli diyoruz. Gece 22.00’den sabah 06.00’ya kadar devam eden süreyi kapsar. Gece tüketimini artırma şansınız yok ise tek zamanlı tarife doğru olanıdır. Meskenlere T3, diğerlerine ise 24 zamanlı tarife modelini öneririm.

Bu tarife, gece 10’dan sonra devreye otomatikman giriyor mu?
Girmiyor. Bunun için her ilde bulunan elektrik dağıtım şirketlerine giderek tarife seçimi yapmanız gerekir. Bizim şirketlerimizde bunu yapmanız için İstanbul’da Boğaziçi’ne, Antalya’da Akdeniz’e gitmeniz gerekir. Anadolu yakasında oturanlar Enerjisa’ya gitmeli mesela.

TASARRUFLU CİHAZLAR3+1 evde, dört kişilik bir aile. Aylık 200 liralık elektrik faturasını 50 TL düşürmek isterse, neler yapmalı?

Yüzde 25 tasarruf demek bu. Bunu sadece tarife değişikliği yaparak sağlayamazsınız. Üç aşamalı tedbirleri uygulamak lazım. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi beyaz eşya grubunun sınıfı mutlaka enerji tasarrufu yapan A+ ürünlerden seçilmeli. Basit söylemle A’nın yanında + ne kadar çok ise o kadar iyi. Çok daha az enerji tüketir. Daha kapasiteli bir eşyaya ihtiyacınız varsa, bütçeniz uygunsa ucuz diye asla daha düşük kapasitelisini almayın. Ya da tam tersi size 8 kg bir çamaşır makinesi fazlasıyla kâfiyken 12 kg’lık bir çamaşır makinesi almayın.

Yine aynı şekilde artık eski tip ampulleri bir kenara bırakmamız gerekiyor. Tasarruflu ampuller yüzde 80-90’lar seviyesinde tasarruf sağlıyor. Bunun anlamı şudur: 80 W enerji tüketen bir ampul yerine 8 W tüketen bir ampul alıyorsunuz ve yine 80 W’lık bir performans elde ediyorsunuz. Tabii en önemlisi yaşam biçimimiz ve alışkanlıklarımızda küçük değişiklikler yapmak.

Tarife takibi, reaktif güç takibi, tüketimlerin takibi ve yönetilmesiyle ulusal tarifelerden yüzde 40’ı aşan tasarruf rakamlarına ulaşmak mümkün. Yeter ki farkındalık oluşsun ve işyerleri bizim de sunduğumuz bu takip sistemleri için keşif yaptırıp, faydalarını öğrensin. İşyerinde keşif yaptıran işletme, yazılımımızı hemen istiyor ve enerji verimliliği sağlanmış oluyor.
‘REFLEKS OLSUN’
Yaşam biçimimizde nasıl değişiklikler yapmalıyız?
Tıpkı sağlıklı kilo vermek için yaptıklarımız gibi, tasarruflu enerji tüketimi için de yaşam biçimimizi değiştirmeliyiz. Bir kere eller sürekli prizlere gidecek. Bir yerden çıkarken elektriği kapatın ve bundan asla vazgeçmeyin. Neredeyse refleks haline gelene kadar. Yemeğimizi soğumadan buzdolabına koymayacak, buzdolabının kapısını açık bırakmayacak, mümkünse hemen yanına ısı üreten fırın, ocak koymayacağız. Çamaşırlarımızı birkaç gün bekletecek, çamaşır makinemizin kapasitesini tam kullanır halde çalıştıracağız. Bulaşık makinesi de öyle. İki üç tabak için çalıştırmayacağız. Su ısıtıcımıza ihtiyacımız olan kadar su koyup, ısıtacağız.
Evde en çok elektrik tüketen noktalar hangileri?
İlk sırada kurutma makinesi yer alıyor. Yazın aslında kullanmamak gerekiyor. Kışın çamaşırları kurutmak zor olduğu için kurutma yapılabilir. Çamaşır makinesini mesela tam kapasite çalıştırmak gerekiyor. Toplu biriktirip yıkamak çok daha iyi.
‘KULLANMADIĞIN CİHAZIN FİŞİNİ ÇEK’
İşi, okulu eve taşıdık. Bilgisayarların elektrik faturasına etkisi var mı?
Bilgisayar, TV benzeri cihazları açık bırakmayın, hatta enerjisini kesin, çünkü bekleme modunda dahi enerji tüketir. Pratik bir çözüm olarak, iki üç cihazın ortasına bir grup priz ve uzatma kablosu koyun. O da prize takılı olsun. İster kullanmadığınız bir cihazı prizden çekin. İster odadan çıkarken tek bir prizi çekerek üçünün de enerjisini kesin. Kalorifer peteklerinin önüne hiçbir şey konmamalı. Buzdolabı aç, kapa yapılmamalı.
Diğer yandan, bütün gün kullandığınız odayı önerilen sıcaklık seviyesine ayarladığınızda artık klimayı bir aç bir kapa yapmayın. O zaten arzu edilen sıcaklığa geldiğinde duracak, gerektiğinde yeniden çalışacaktır. Koşullar gereği iki ortam arasında ısı farkı olmak zorundaysa kapı düzenli şekilde kapalı tutulmalı. Değilse klimanın bulunduğu ortam sürekli ısıtılmaya ya da soğutulmaya ihtiyaç duyar, bu da sürekli tüketim demektir.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın