Pentagon, F-35’lerin tam kapasite seri üretimini askıya aldı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 398 milyar dolar değere sahip F-35 programının tam kapasiteli seri üretimini askıya aldı. Düşük hızlı seri üretim (LRIP) ise devam edecek.

Üretim bandına oturduğu ilk günden beri sürekli bir aksilik ile karşılaşan F-35 savaş uçaklarıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Bloomberg’te yer alan habere göre Pentagon, F-35’in halen devam eden düşük seviye üretim fazından tam kapasite seri üretim fazına geçişini süresiz erteledi. Pentagon’un Satın Alma ve İdame İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ellen Lord’un Sözcüsü Jessica Maxwell, düşük hızlı seri üretimin (LRIP) ise devam edeceğini söyledi. Çok ortaklı F-35 programı 398 milyar dolar değere sahip. 

Habere göre; Kovid-19 pandemisi sebebiyle zora giren programda, uçağın “tam harbe hazır (FOC)” ilan edilebilmesi için girmesi gereken simülasyon testleri 2017’den beri bir türlü yapılamıyor.

Bu sebepten ötürü Çin ve Rus hava savunma sistemlerine ve uçaklarına karşı etkili olup olmadığı tespit edilemiyor. Haberde, simülasyonların 2021’in ortasında başlayabileceği aktarıldı.

TESLİMATTA GECİKMELER YAŞANABİLİR

F-35 programı kapsamında üretilmesi öngörülen 3 bin 200 uçağının 600’dan fazlası teslim edildi. Uçak, ABD dahil olmak üzere 9 ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılıyor. Bu karar ile birlikte, çok sayıda ülke tarafından sipariş edilen jetin teslim işlemlerinde gecikmeler yaşanması bekleniyor.

2020’DE HEDEFLER TUTMAMIŞTI

F-35’lerin üreticisi konumundaki Amerikan Lockheed Martin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Kovid-19 sebebiyle 141 adet olan 2020 F-35 teslim hedeflerinin tutmayacağını, yılı toplam 123 adet teslimle kapatacaklarını duyurmuştu.

TÜRKİYE F-35 PROGRAMINDAN NEDEN ÇIKARTILDI?

Türkiye programa ilk basamaktan girmiş ve yaklaşık 120 adet jet siparişi vermişti. F-35’lerin ana üreticisi konumunda olan ve çok sayıda kritik parçayı imal eden Türkiye, Rusya’dan S-400 alımı sebebiyle Washington yönetimi tarafından programdan tamamen çıkartılmıştı. Türk Hava Kuvvetleri için üretilen ve ülkeye gelmeden önce ABD’de son uçuşlarını yapan 6 jet ise, Amerikan Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmişti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

YRP MKYK Üyesi Abdurrahman Akyüz: Sonumuz Saadet’e dönecek

AK Parti’yi ve Murat Kurum’u destekleyici ifadelerinin ardından disiplin kuruluna gönderilen Yeniden Refah Partisi Merkez …

Bir yanıt yazın