Türkiye’yi yatırımlarda cazibe merkezi haline getirecek seferberlik başladı

Son dakika haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan “Türkiye’yi yatırımlarda cazibe merkezi yapmak adına ekonomi ve hukuk alanında yeni bir seferberlik başlattık.” açıklamasında bulundu. Elvan, “Yatırımcının gelecek dönem ufkunu öngörülebilir kılacak reformları kararlılıkla hayata geçireceğiz.” biçiminde konuştu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise “Türkiye, son zamanlarda, gelişen piyasalara yönelen sermaye akışından en fazla faydalanan ülkelerden biri oldu.” diye konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin yeni ve güvenilir limanlar arayan yatırımcılar için çok cazip imkanlar sunduğunu belirterek, “Türkiye’yi yatırımlarda cazibe merkezi yapmak adına ekonomi ve hukuk alanında yeni bir seferberlik başlattık.” dedi.
Elvan, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen Uluslararası Yatırımcılar Zirvesi’ne katılarak konuşma yaptı. Hiç kimsenin geçen sene bu zamanlarda 2020 senesinin böyle geçeceğini tahmin etmediğini dile getiren Elvan, önceden bir benzeri yaşanmamış olağanüstü dönemlerden geçildiğini söyledi.
Elvan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, bütün dünyada dengeleri sarstığına işaret ederek, bu sene global ticaretin % 9,2 ve global direk olarak yatırımların % 40 daralmasının beklendiğini bildirdi. Turizm ve hizmetler piyasasının çok ciddi darbeler aldığını vurgulayan Elvan, “Tüm bunların neticesi olarak 2020’de küresel küçülmenin % 4,4 olması bekleniyor. Tabii bu görünüm, salgının seyri ve aşı-ilaç alanında katedilecek mesafeye göre hızlı bir iyileşme ve canlanma sürecine de girebilir. Dolayısıyla pandemi sonrası dönem, esasında bir çok fırsatı yanı sıra getiriyor.” ifadelerini kullandı.
Elvan, bu noktada iki hususun altını çizmek istediğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “Bunlardan ilki, global değer zincirlerinde başlayan dönüşüm. Pandemiyle beraber çok uluslu şirketler, üretimde tek bir tedarikçiye bağlı kalmanın dezavantajlarını bizzat yaşayıp, acı bir biçimde deneyim ettiler. Önümüzdeki dönemde global ekonomi alanında, muhtemelen yeni üretim lokasyonları ortaya çıkacak ve üretimin ağırlık merkezi dünya geneline daha dengeli yayılacak. Bu fırsatı en iyi biçimde değerlendirebilen ülkeler de yeni dönemin kazananları olacak. Değinmek istediğim ikinci husus ise şu anda hem tüketim hem de yatırım cephesinde ertelenmiş bir talep olduğu gerçeği. Piyasalar normale döndüğü an bu isteği karşılayabilecek kapasite ve donanıma sahip ülkeler, rakiplerini geride bırakma şansına erişecekler ve ekonomilerini hızla büyütebilecekler. Böylesine bir konjonktürde Türkiye, kendilerine yeni ve güvenilir limanlar arayan yatırımcılar için çok cazip olanaklar sunuyor.”
“GÜÇLÜ BİR TEDARİK ALTYAPIMIZ VAR”
Türkiye’nin avantajlarına dikkat çeken Elvan, “Son derece gelişmiş üretim ve Ar-Ge altyapılarımız var. Türk sanayisi, nerdeyse her ürünü geliştirip üretebiliyor. Emsallerimize göre, çok daha çeşitli bir ürün gamına, ürün uzayına sahibiz. Sahip olduğumuz kabiliyetler, sektörler arasında beraber iş yapma kültürünü besliyor. İmalat sanayisinde, kusursuz işleyen ve değişen şartlara hızla adapte olabilen bir tedarikçi altyapımız var. Fintek, biyoteknoloji ve oyun sektörü ilk sırada olmak üzere gün geçtikçe güçlenen dinamik bir start-up atmosferi oluşuyor. Lojistik imkanların çeşitliliği, sunmuş olduğumuz teşvikler, hepsinden önemlisi dinamik ve kaliteli iş gücümüz, Türkiye’ye yatırım yapan müteşebbislerin karını ve verimliliğini artırıyor.” diye konuştu.
Türkiye’nin, sahibi olduğu bu özelliklerle başta Avrupa pazarı olmak üzere, dünyanın her yerinden yatırımcılar için eşsiz bir potansiyel taşıdığını belirten Elvan, “İşte biz bu potansiyeli, çok daha ileri götürmek ve Türkiye’yi yatırımlarda cazibe merkezi yapmak adına ekonomi ve hukuk alanında yeni bir seferberlik başlattık. Yatırımcının gelecek dönem ufkunu öngörülebilir kılacak reformları kararlılıkla hayata geçireceğiz.” dedi.
“KÜRESEL MARKALARI ÜLKEMİZE DAVET EDİYORUM”
Ekonomi idaresinde tam bir koordinasyon ve ekip ruhu ile hareket ettiklerini vurgulayan Elvan, makroekonomik istikrar, finansal istikrar ve fiyat istikrarını sağlamak adına çok yoğun çalışma içinde olduklarını dile getirdi. Bakan Elvan, şunları kaydetti: “Karşımızdaki her problemi, piyasa ekonomisinin kuralları çerçevesinde şeffaf, hesap verebilir, rasyonel ve öngörülebilir bir biçimde çözeceğiz. İç ve dış yatırımcılar için kredibiliteyi en üst seviyelere çekecek politikalar uygulayacağız, kimsenin aklında soru işareti de kalmayacak. Enflasyonla mücadelede çok kararlıyız, altını özellikle çizeyim, Merkez Bankamız her çeşit araç bağımsızlığına sahip. Para ve maliye politikalarımız eş güdüm içinde olacak. Yapısal politikalar ve mikro reformlarla da rekabet gücümüzü ve toplam faktör verimliliğimizi artıracak adımlar atacağız. Bu noktada direk olarak yabancı yatırımların taşıdığı önemin ve ekonomi üstündeki dönüştürücü gücün fazlası ile farkındayız. Ülkemizdeki mevcut direk olarak yatırımların kapasite artışına gitmesini arzuluyoruz. Firmalar, üretim tesislerini genişletebilecekleri gibi, pekala Ar-Ge faaliyetlerini de ülkemize taşıyabilir. Bununla beraber, önceden Türkiye’de yatırım imkanlarını hiçbir biçimde değerlendirmemiş global markaları da ülkemize davet ediyorum. İnanıyorum ki bu markalar sunmuş olduğumuz ekosistemde kuvvetli bir büyüme potansiyeline sahip olacak.”
BİR AÇIKLAMA DA BAKAN VARANK’TAN
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye, son zamanlarda, gelişen piyasalara yönelen sermaye akışından en fazla faydalanan ülkelerden biri oldu.” diye konuştu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Türkiye, dijital göçebelik için ideal bir ülke

Fransa merkezli Euronews, dijital göçebeler için İstanbul, Dalaman ve İzmir önerisinde bulundu. Üç lokasyonun barındırdığı …

Bir yanıt yazın