Suudi Arabistan’da değişim mi, yoksa günü kurtarma mı?

Ülkenin Adalet Bakanı Velid es-Samani, alternatif cezalar getirdiklerini açıkladı. Suudi Arabistan’da, ta’zir amaçlı kırbaçlama cezası uygulamasına son verildi.
Ülkenin yerel medyasında geçen haberlere göre; Suudi Arabistan Adalet Bakanı Velid es-Samani, ta’zir amacıyla kırbaç cezası verilmesine ilişkin uygulamanın kaldırıldığı talimatını mahkemelere ilettiğini söyledi.  Samani, tüm mahkemelere ulaşan genelgede, ta’zir amaçlı kırbaçlama cezası yerine hapis, para cezası ya da yetkili makamların belirleyeceği alternatif cezalar verilmesi çağrısı yapıldığını belirtti.
ALTERNATİF CEZALARA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Kırbaçlama cezasının kaldırılmadığını vurgulayan Samani, tedip ya da disiplin amaçlı olan ta’zir cezası olarak kırbaçlama cezasının kaldırılarak, alternatif cezalara dönüştürüldüğünü kaydetti.
İKİ TÜR KIRBAÇLAMA CEZASI
Samani, iki tür kırbaçlama cezası olduğunu bunlardan birinin şeri hükümlerde açıkça geçen diğerinin ise tedip, disiplin ya da suçun işlenmesine engel olmak amaçlı verilen ta’zir şeklinde ifade edilen ve şeri hükümlerde kesin geçmeyen cezalandırma şekli olduğuna işaret etti.
KIRBAÇLAMANIN ÖLÇÜSÜ YOK
Kırbaçlamanın bir ölçüsünün bulunmadığını kaydeden Samani, bazı örgütlerin ve insan hakları kuruluşlarının görüşlerinde, kırbaçlama cezasının insan hakları ve onuruna aykırı olduğunun ifade edildiğini hatırlattı.
Samani, Suudi Krallığı’nın bu türden örgütlerin ortaya koyduğu her şeyi ne reddettiklerini ne de kabul ettiklerini, bu konudaki duruşlarının şeri ve yasallıkla belirlendiğini aktardı.
TA’ZİR CEZASI NEDİR
Ta’zir, İslam Hukuku’na göre, devlet yönetiminin takdiri altında suçların cezalandırılması olarak biliniyor.
Kınama, terbiye etme, azarlama ve sopa ta’zir cezaları arasında bulunuyor. Hakimin uygun gördüğü kadar verilen söz konusu cezayı affetme yetkisi yönetimin elindeyken, cezaların miktarı zamana göre değişiklik gösterebiliyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın