Libya’da Hafter’in kalesine operasyon! Hafter kaçacak delik arıyor

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, başkent Trablus’un güneyindeki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in ‘kalesi’ olarak bilinen Tarhuna’ya operasyon başlattı. Gelen son dakika bilgilere göre, UMH silahlı birlikleri, kent merkezine yaklaştı.
Libya’daki hükümet güçleri, başkent Trablus’un güneydoğusundaki Terhune kentini geri almak için ülkenin doğusundaki gayri meşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter milislerine karşı operasyon başlattı.  Libya’nın Birleşmiş Milletler nezdindeki meşru temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçlerin, başkent Trablus’un 65 kilometre güneydoğusundaki Terhune kentini geri almak için Hafter milislerine karşı operasyon başlattığı bildirildi.
HAFTER’İN KALESİNE OPERASYON
UMH’ye bağlı isminin gizli kalmasını isteyen askeri bir kaynak, Hafter milislerinin başkente yönelik saldırılarında merkez olarak kullandıkları Terhune kentine birden fazla cepheden operasyon başlattıklarını duyurdu.
KENT MERKEZİNE ÇOK YAKLAŞTILAR
Libya’da Terhune’yi Hafter milislerinden geri almak için operasyon başlatan UMH silahlı birlikleri, kent merkezine yaklaştı.
Hükümet güçlerinin, Hafter milislerini başkente yönelik saldırılarında harekat ve lojistik merkezleri olarak kullandıkları Giryan kentinden Haziran 2019’da çıkarmalarının ardından, Terhune, Hafter milislerinin toplanma ve ikmal noktası olarak öne çıkmıştı.  BM, dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Libya’da savaşan taraflara 22 Mart’ta “insani ateşkes” önerisinde bulunmuştu. UMH öneriyi kabul etmiş, Hafter tarafı da çağrıyı kabul ettiğini duyurmuş fakat dakikalar içinde Trablus’a roketli saldırı gerçekleştirmişti.
Libya’da ilk Kovid-19 vakasının 23 Mart’ta tespit edilmesinden bir gün sonra Hafter milisleri, başkent Trablus’un yerleşim bölgelerine son dönemdeki en yoğun saldırılarından birini gerçekleştirmişti
UMH askeri birlikleri 25 Mart’tan itibaren “sivillerin hayatını korumak için” savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçtiklerini ve “Barış Fırtınası Operasyonu”nu başlattıklarını açıklamıştı. Hükümet güçleri, 13 Nisan’da ülkenin batısındaki 8 yerleşim yerinden Hafter milislerini çıkartarak, yaklaşık 3 bin kilometre karelik alanı milislerden temizlediklerini duyurmuştu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bakan Işıkhan: CHP’li belediyeler iflas bayrağını çekmiş durumda

Keçiören’de konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK’ya en borçlu 5 belediyenin tamamının …

Bir yanıt yazın