Fatih’in Belgrad seferindeki cengaverliği!

Belgrad kuşatmasında Türk planı tutmayınca düşman ordusu Padişah’ın karargahına doğru ilerlemeye başladı. Vezirler Fâtih’e karargahtan çekilmesini tavsiye ettiler.

Ancak o, bu tavsiyeye “Düşmandan yüz çevirmek bozgun nişanıdır. Benim elhamdülillah, ‘hak üstündür ve ona karşı gelinmez’ sözüne inancım tamdır. Kaçmak düşmana nasip olmaktır.” cevabını verdi. Durumun aleyhlerine döndüğünü iyiden iyiye gören Padişah, daha fazla sabredemeyerek coştu, haykırdı ve yanında bulunan Yeniçeri Ağası Hasan Ağa’yı fena halde hırpaladı. Türk ordusu dağılmaya başlamıştı. Genç Sultan, daha fazla sabredemeyerek atını mahmuzladı ve yaklaşan Macar askerlerinin üzerine doğru atıldı. Kendisinin yanında birkaç komutanı bulunuyordu. Yanındakilerin aktardıklarına göre Sultan, o denli şiddetle saldırmıştı ki, hıncından dudakları çatlamış ve kanamaya başlamıştı
Düşmanın arasında Fâtih’in önünde bulunan Yeniçeri Ağası Hasan Ağa bir süre mücadele ettikten sonra şehit oldu. Yeniçeri ağasını öldüren iri yapılı bir Macar, bu kez padişahın üzerine atıldı. Fakat genç Padişah, üzerine gelen hücumu önlemeye ve iri yapılı Macar askerini öldürmeye muvaffak oldu. Ardından iki Macarın daha kendisine saldırması üzerine, silahşorluğunu konuşturarak onları da bertaraf etti. Fakat, arbede esnasında alnından yaralandı.

Biraz sonra da bir ok dizine isabet etti. Kemalpaşazâde’nin ifadesi ile, “bacağı ağaç olup kalmıştı.” Ancak Padişah’ın bu cesur hamlesi, dağılan Türk ordusunun maneviyatını kuvvetlendirmiş, toparlanma imkanı vermişti. Yeniden kızışan savaş meydanında bazı devlet büyükleri Padişah’ın atının dizginlerine yapışarak, yalvar yakar çatışmadan uzaklaşmasını sağladılar. Toparlanan Osmanlı ordusu ise Macar birliklerini püskürterek, kaleye kadar kovalamışlardı. Savaşın bu safhasında bir Türk okçusu Jan Hunyad’ı vurup yaralamayı başardı. Hunyad, aldığı yara sonucu, bir süre sonra ölecektir…. (AHMET ŞİMŞİRGİL KAYI 2)

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bürokrasi aslına rücu ediyor, makam aracı yerine otobüs

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve …

Bir yanıt yazın