Bakan Koca: Koronavirüs şüphelisi olan uçağı indirtmedik

Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemleri anlatan Sağlık bakanı Fahrettin Koca, yolcuları içinde virüs şüphelisi olan bir uçağı Türkiye’ye indirtmediklerini söyledi.
Kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ölümcül koronavirüse karşı alınan tedbirlerle ilgili son gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı.”Etkili önlemler sayesinde bugüne kadar dünyanın her bölgesinde hastalık görülmesine rağmen ülkemizde rastlanmamıştır” açıklamasında bulunan Koca, İran’dan gelen uçak hakkında, “Ankara’ya yönlendirmemizin sebebi, daha önce deneyimli olan ekibin Ankara’da karantina merkezlerimizde hazır olmasıydı” dedi.

Koca, koronavirüs konusunda hassas davrandıklarını, 3-4 gün önce virüs şüphesi olan bir kişinin bulunduğu uçağı Türkiye’ye indirmediklerini bildirdi.

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

* İran’a karşı da tedbirlerimizi yoğunlaştırdık.

* Sağlık tedbirlerimizi hayata geçirdik. Durumun ciddiyetinin ağırlaşması sebebiyle daha kedi tedbirler alma mevcudiyeti doğdu.

* İran ile uçuşlarımız tek taraflı durduruldu.

* Türkiye’de hastalığa rastlanmadı.

* Daha deneyimli bir ekip olduğu için uçak Ankara’ya indi.

* Şehir hastanesinde karantinaya alınan olmadı.

* 140 kişi içinde ateşi olan herhangi bir yolcumuz yok. Sadece 4 hastada ve 2 hastada boğaz ağrısı olduğunu bu hastaların ateşinin olmadığını ifade etmek istiyorum. Sonuçlar önümüzdeki saatlerde çıkmış olur. Pazar gününden itibaren sınır geçişlerini durdurmuştuk.

* Yolcular bilgilendirilerek evde veya uygun ortamda gözleme alınmakta. Geçişler durdurulmadan önce de şüpheli vatandaşlarımızı da gözlem altına aldık.

* Ben hastaneyi ziyaret edeceğim. Sonuçlar çıkmış olur. Yeni bir açıklama yapmış olacağım.

SORU-CEVAP BÖLÜMÜ

* Çin’e ve bölgeye yayılımı önlemek için önemli bir adım attılar. İtalya da benzer bir yaklaşım gösterdi. İran ile diyalog içindeyiz.

* Kum ve Meşhed’e uçuşa izin verilmeyecek.

* Vuhan’da benzer şekilde gelenleri karantinaya aldık. Kaynak bir bölge olduğu için oradan aldığımız vatandaşlarımız için daha özel tedbirler aldık. Bugünkü uçakta Kum ve Meşhed’e uğradığını bildiğimiz kişilerin varlığı, ve 4 kişide soğuk algınlığı sebebiyle riske etmek istemedik ve yolcuları karantinaya aldık.

* İlk bulgulara göre virüs belirtisi yok.

* Türk vatandaşlarını elbette yalnız bırakmayacağız.

* İran’daki Türk vatandaşlar Türkiye’ye gelmek isterse bilim kurulumuzun tavsiyeleri üzerine davranacağız.

* Kuluçka döneminde bulaşıcılığın olup olmadığı yönünde de tartışmalar var. Siz numuneyi alıp negatif çıkması sonrasında olmayacağı anlamına gelmiyor deniyor.

* Mevkidaşım işe görüşünce ifade ettim. Hasta bulgusu olanları biz Türkiye’ye göndermeyeceğiz dendi.

* Birçok ülkenin nasıl yaklaştığını hepimiz biliyoruz. 3,4 gün önce gemi seyahati yapan yolcuların olduğu, şüpheli olduğunu bildiğimiz bir vaka ile ilgili, biz saatlerce mücadele ettik ve o uçağı Türkiye’ye indirmedik. Bunu kimse bilmiyor. Başka bir ülkeye iniş yaptı.

* En hassas yaklaşımı gösteriyoruz. Özellikle Cumhurbaşkanımız Azerbaycan’da olmasına rağmen görüştüm. Yakından takip ediyorlar. Bakanlık ve bilim kurulu olarak her türlü hassasiyeti gösteriyoruz.

* Maskeler mevcut sorun yok. Daha fazla üretim kapasitelerini artırmalarını sağlamış olduk. Çin’e büyük bir kargo uçağı ile yardım hazırlayacağız.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Haydi 20-21 Nisan’da kafe ve restoranlara boykota

Restoran ve kafelerdeki fiyatların fahiş oranda artmasına tepki yağıyor. Sosyal medyada dile getirilen tepkiler dalga …

Bir yanıt yazın