“Çalışmak ibadettir”

Kim­se­ye muh­taç ol­ma­mak için ça­lış­mak çok kıy­met­li­dir. Pey­gam­ber efen­di­miz, es­hâb-ı ki­râm­dan Mu­az haz­ret­le­ri ile mü­sa­fe­ha edin­ce bu­yur­du ki:
– Yâ Mu­az, el­le­rin na­sır­laş­mış.
– Evet yâ Re­sû­lal­lah! Kaz­ma elim­de top­rak­la meş­gûl olu­yor ve bu sâ­ye­de ço­luk ço­cu­ğu­mun na­fa­ka­sı­nı ka­za­nı­yo­rum.
Fahr-i kâ­i­nat efen­di­miz, Haz­re­t-i Mu­az’i öpüp bu­yur­du ki:
– Bu eli Ce­hen­nem yak­maz.
Yi­ne bir­gün bir genç, sa­bah er­ken­den işi­ne gi­di­yor­du. Es­hâb-ı ki­râm­dan bâzı­la­rı, bu­nu uy­gun gör­me­di­ler. Ora­da bu­lu­nan Pey­gam­ber efen­di­miz bu­yur­du ki:
“Öy­le söy­le­me­yi­niz! Eğer kim­se­ye muh­taç ol­ma­mak, ana ba­ba­sı­nı ve âi­le ef­ra­dı­nı muh­taç et­me­mek için işi­ne gi­di­yor­sa, her adı­mı ibâ­det­tir. Eğer ka­za­na­ca­ğı pa­ra ile övün­mek, keyf sür­mek ni­ye­tin­de ise, şey­tan­la be­ra­ber­dir.”
Gö­rül­dü­ğü gi­bi bir Müs­lü­ma­nın iyi ni­yet­le ça­lış­ma­sı ibâ­det­tir. Fa­kat kâ­fi­rin ve her ha­ra­mı iş­le­yen kim­se­nin ça­lış­ma­sı ibâ­det ol­maz. “Na­ma­za ne lü­zum var, ça­lış­mak da ibâ­det­tir.” de­mek çok yan­lış­tır. Böy­le söy­le­yen kâ­fir olur. Na­maz kı­lan, ha­ram­lar­dan ka­çan kim­se­nin iyi ni­yet­le ça­lış­ma­sı ibâ­det­tir.
Helâl lok­ma is­te­yen şu beş şe­ye dik­kat et­me­li­dir:
1- Rı­zık pe­şin­de ko­şar­ken Al­la­hü te­âlâ­nın farz kıl­dı­ğı ibâ­det­le­ri terk et­me­me­li­dir.
2- Ka­zanç için hiç kim­se­yi üz­me­me­li­dir.
3- Ça­lış­mak ile, ken­di­si­nin ve âi­le efr­âdı­nın if­fe­ti­ni ko­ru­ma­ya ni­yet et­me­li­dir.
4- Ça­lı­şır­ken ken­di­ni had­din­den faz­la yor­ma­ma­lı­dır.
5- Ça­lış­ma­yı rı­zık için bir se­bep bil­me­li­dir. Fa­kat rız­kı ça­lış­mak­tan de­ğil, Al­la­hü te­âlâ­dan bil­me­li­dir.

HER GÜN OKUNACAK DUÂLAR

Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
* “Bir kimse sabah-akşam, 3 kere; “Bismillâhillezî lâ yedurru ma’asmihî şey’ün fil’erdı velâ fissemâi ve hüvessemî’ul’alîm.” derse, ona hiçbir şey zarar veremez.”
* “Bir kimse sabahleyin 3 defa; “E’ûzü billâhissemî’il’alîmi mineş-şeytânirracîm” diyerek Haşr sûresinin son 3 âyetini (Hüvallahüllezî…) okursa, Allahü teâlâ ona 70.000 meleği vekil edip, akşama kadar kendisine duâ ederler.”
* “Hergün 100 defa; “Lâ havle…” okuyan ebediyyen fakirlik görmez. Bu Cennet hazinelerinden bir hazinedir.”
* “Hergün bana 100 kere salevât getiren, münâfıklıktan ve Cehennem ateşinden uzaklaşır ve kıyâmet günü şehitlerle beraber olur.”
* “Bir kimse günde 70 kere istiğfar ederse, (Estağfirullah, derse) 700 günahı affolur.”
* Her gün 25 defa; (Allahümme bârik lî filmevt ve fî-mâ ba’d-el-mevt.) okuyanlar, ölüm hastalığında, 40 defa; “Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü min-ez-zâlimîn.” okuyanlar, her gece Yâsîn-i şerîf okuyanlar, her sabah veya akşam devamlı olarak 3 defa; “E’ûzü billâhissemî’il’alîmi mineş-şeytânirracîm” ile “Hüvallahüllezî…”yi okuyanlar âhıret şehidi olurlar.
* Her sabah, Âyetelkürsî, İhlas-ı şerîf ve Fâtiha-i şerîfe’yi okuyup, ölenlerin ruhuna göndermelidir.
* Kayıp olan ve çalınan birşeyi bulmak için, hergün 25 defa; “Yâ câmi’annâsi li-yevmin lâ raybe fîhi innallahe lâ yuhlif-ül mî’âd icma’ beynî ve beyne …..” duâsını okumalıdır. (Sonunda noktaların yerinde, kayıp olan şeyin ismi söylenir.) Tam İlmihâl – Seâdet-i Ebediyye
* “Bir kimse sabah akşam 7 kere; “Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hü, aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabbül-arşil-azîm.” derse, Allah onun dünya ve âhıret işlerine kâfi gelir.”[Beyheki] * “Şirkten korunmak için; “Allahümme innî e’ûzü bike min en-üşrike bike şey-en ve ene a’lemü ve estağfirüke li-mâ lâ a’lemü inneke ente allâmül guyûb.” okuyun!” [İ. Ahmed]

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

NF-5 savaş uçakları yerini Hürjet’e bırakıyor!

Türk Yıldızları’nın 4 adet NF-5 uçağının 60 yıldır kullanıldığını hatırlatan uzmanlar, ‘inşallah 2025’ten itibaren Türk …

Bir yanıt yazın