Türkiye’nin Libya ile anlaşması ABD’yi rahatsız etti

Türkiye ile Libya arasında imzalanan askeri ve ekonomik münhasır bölge anlaşmasına ABD’den itiraz geldi. Anlaşmanın askeri bölümünün bugün Meclis’ten geçmesinin ardından Amerikalı bir yetkili “Endişeliyiz. Provokatif adım” açıklaması yaptı.
Reuters haber ajansının son dakika olarak geçtiği bilgi notunda, ABD’nin Türkiye ile Libya arasında Akdeniz’de askeri ve ekonomik işbirliğini savunan anlaşma için endişeli olduğu ifade edildi. Amerikalı yetkilinin “yardımcı olmayan” ve “provokatif” kelimelerini kullandığı öne sürüldü.
ASKERİ ANLAŞMADA NELER VAR
Türkiye ile Libya arasında güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırasının onaylanmasına ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Meclis’teki oylamada 269 kabul, 125 ret oyu verildi.
Mutabakat Muhtırası şunları kapsıyor;
– Taraflar arasında iş birliği, Libya’da polis ve askeri sorumlulukları içeren Ani Müdahale Kuvveti kurulmasına Türkiye tarafından eğitim, danışmanlık, tecrübe aktarımı, planlama ve malzeme desteği verilmesi.
– Talep edilmesi halinde Türkiye ve Libya’da müşterek bir Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ofisi kurulması, eğitim, teknik bilgi, destek, geliştirme, bakım, onarım, kurtarma, imha, liman ve müşavirlik desteği sağlanması ve mülkiyeti elde olmak kaydıyla kara, deniz ve hava araçları, teçhizatı, silahları, bina ve arazi (eğitim üsleri) tahsisi, kabul eden tarafın davetiyle, tarafların sınırları içerisinde, Silahlı Kuvvetlerinin bünyesinde bulunan Kara, Deniz, Hava Kuvvetlerinin faaliyet alanlarına yönelik müşterek olarak askeri planlama, tecrübe aktarımı, eğitim ve öğretim faaliyetleri ile silah sistemi ve teçhizatın kullanımına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi konularını kapsıyor.
KIYI ANLAŞMASININ ÖNEMİ
Türkiye ve Libya’nın uluslararası alanda tanınan hükümeti, Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile güvenlik ve askeri işbirliğinin genişletilmesine yönelik anlaşmalar imzalamıştı. Anlaşmanın Türkiye’yle Yunanistan ve Mısır arasındaki enerji kaynakları gerilimini artıracağı düşünülüyor.  Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı Doğu Akdeniz’de iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen haritayı paylaşmıştı.
Haritaya göre Yunanistan’ın Girit Adası’nın güneydoğusunda Türkiye ile Libya arasında 18.6 mil (29.9 km) uzunluğunda bir deniz sınırı öngörülüyor. Anlaşma sonrası Yunanistan Libya’ya nota vermiş, Avrupa Birliği ise acil belge isteyerek Ankara’dan konuyu açıklamasını istemişti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fransa’nın beslediği kargalar, şimdi gözlerini oyuyor

Terör örgütü PKK destekçisi bir kişinin Fransa’dan Türkiye’ye sınır dışı edilmesini protesto eden örgüt üyeleri, …

Bir yanıt yazın