Suud’dan İran’a, İran’dan ABD’ye tehdit! Aramco saldırısıyla sular ısınıyor

Aramco’ya yapılan Drone’lu saldırının ardından bölgede tansiyon iyice yükseldi. ABD, Suudi Arabistan’a takviye göndermeye hazırlanırken, İran’dan cevap gecikmedi. Suudi Arabistan ise Aramco’ya yapılan saldırının arkasında Tahran’ın çıkması durumunda karşılık vereceklerini açıkladı.

Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine düzenlenen hava saldırılarından İran’ı sorumlu tutan ABD’nin atacağı olası adımlara dair iddialar gündemi meşgul ederken Tahran’dan konuya ilişkin bir açıklama geldi. İran Devrim Muhafızları’nın başındaki Tümgeneral Huseyin Selami, İran’a saldırmak gibi bir hataya düşebilecek ülkeleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

“Umarız, geçmişte yaptıkları gibi stratejik bir hata yapmazlar” diyen Selami, ABD ordusunun daha önce İran’a karşı giriştiği ‘maceraları’ hatırlattı. “Bazen askeri seçeneklerden bahsediyorlar” ifadesini kullanan İranlı komutan, ülkesine yönelik en hafif saldırının dahi hafif bir karşılıkla geçiştirilmeyeceğini söyledi.

Tahran’daki basın toplantısında konuşan Selami, İran’ın böyle bir durumda saldırgan ülkeyi yıkana kadar geri adım atmayacağını ifade etti. İran’ın her türlü senaryoya hazır olduğunu sözlerine ekleyen Selami, “Kendi topraklarını ana savaş meydanı hâline getirmek isteyen varsa, devam etsin” diye konuştu.

ABD’DEN YENİ ADIMLAR

Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine 14 Eylül’de yapılan saldırıları Yemen’deki İran destekli Husi milisleri üstlenmişti. Riyad ve Washington’ın suçladığı İran ise saldırılarla herhangi bir bağlantısı olmadığını belirtmişti. ABD ise saldırılardan İran’ı sorumlu tutuyor.

ABD Başkanı Donald Trump dün Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne hava ve füze savunma desteği sağlanması için bu ülkelere ek asker ve teçhizat gönderilmesine onay verdi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, söz konusu iki ülkeden gelen talep neticesinde yaptıkları bu desteğin bir ilk adım olduğunu belirtti ve gerekirse başka kararlar da alabileceklerini ifade etti.

Suudi Arabistan ise saldırıdan sorumlu tutuğu İran’a yine gözdağı verdi.

Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, “Suudi Arabistan petrol şirketi Aramco’nun tesislerine yönelik saldırı İran silahlarıyla gerçekleştirildi. Bu yüzden saldırıdan Tahran’ı sorumlu tutuyoruz.” dedi.

NOKTALARI TESPİT ETMEYE ÇALIŞIYORUZ

Cubeyr, Aramco tesislerine yönelik saldırının Yemen değil ülkenin kuzeyinden yapıldığını belirterek, “Aramco’yu hedef alan füzelerin Yemen değil kuzeyden geldiğinden eminiz. Suudi Arabistan, füzelerin ateşlendiği noktayı tespit etmeye çalışıyor.” diye konuştu.

Saldırının İran silahlarıyla gerçekleştirildiğine değinen Cubeyr, “Suudi Arabistan petrol şirketi Aramco’nun tesislerine yönelik saldırı İran silahlarıyla gerçekleştirildi. Bu yüzden saldırıdan Tahran’ı sorumlu tutuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Cubeyr, ülkesinin, şu ana kadar İran yapımı 260’tan fazla balistik füze ve 150 insansız hava aracıyla (İHA) hedef alındığını belirtti.

Suudi Arabistan’ın şu ana kadar İran’a yönelik herhangi bir saldırıda bulunmadığına işaret eden Cubeyr, Riyad yönetiminin iyilikten, Tahran’ın ise kötülükten yana olduğunu savundu.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Saudi Aramco’ya ait iki tesiste, geçen hafta silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) düzenlenen saldırı sonucu yangın çıktığı açıklanmıştı. Yemen’deki Husiler, ölen ya da yaralananın olmadığı saldırıyı 10 SİHA kullanarak düzenlediklerini iddia etmişti.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan’ın tesislerine yapılan saldırı nedeniyle ülkenin petrol üretiminde günlük 5,7 milyon varil kesinti olduğu belirtilmişti.

Saldırının ardında İran’ın olduğunu öne süren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçen çarşamba günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a giderken yaptığı açıklamada, bir kez daha petrol tesislerinin vurulmasından İran’ı sorumlu tutmuş ve saldırıyı ilk kez “savaş nedeni” sözleriyle tanımlamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Pompeo’yu, ABD Başkanı Donald Trump’ı İran’a karşı bir savaşa sürüklemek için aldatmaya çalışmakla suçlamış ve İran’ın saldırıyla ilgisi olmadığını savunmuştu.

Trump, ABD’nin savaşa hiç olmadığı kadar hazır olduğunu ancak savaşın en son seçenek olacağını belirtmişti.

Pompeo, önceki gün savaş söylemlerinden geri adım atarak, İran’a karşı uluslararası bir koalisyon kurma çabasında olduklarını ve “barışçıl bir çözüm” amaçladıklarını açıklamıştı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen’de, Husiler ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) desteğini alan hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. İran yönetimi ise Yemen’de Husiler’e destek veriyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bakan Tekin: Öğretmen atamaları ilk kabine toplantısında açıklanacak

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adana’daki temasları kapsamında okul ziyaretlerinde bulunuyor. Bakan Tekin Anadolu Barter …

Bir yanıt yazın