Tarihi zirve Türkiye-Bolivya arasında yeni bir köşe taşı olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Morales ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, “Bolivya’nın Filistin davasına, özellikle de Kudüs’ün statüsü ve Filistinli sivillerin korunmasına yönelik verdiği desteğe teşekkür ediyorum. Bunun yanında Golan Tepeleri’yle alakalı yaklaşımını da takdirle izliyoruz.” dedi.
Erdoğan ve Bolivya Devlet Başkanı Juan Evo Morales Ayma, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gercekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Konuşmasına Morales’in Bolivya’dan Türkiye’ye devlet başkanı düzeyinde yaptığı ilk resmi ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tarihi ziyaretin iki ülke arasında yeni bir köşe taşı olacağına inandığını söyledi.
Türkiye’nin geçen yıl La Paz Büyükelçiliğini açtığını anımsatan Erdoğan, Bolivya’nın da Ankara’da büyükelçilik açma kararı almış olmasının kendilerini memnun ettiğini, bunun süratle gerçekleşeceğine inancının tam olduğunu dile getirdi.
Bu konuda gereken her türlü desteği vereceklerini belirten Recep Tayyip Erdoğan, gelecek yıl Türkiye ve Bolivya arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilişinin 77’nci yıl dönümünün kutlanacağını bildirdi.
Erdoğan, bu amaçla 2020’de her iki ülkede özel etkinlikler düzenleneceğini, bu etkinliklerin beşeri ilişkilerin gelişmesine katkı sunmasını temenni ettiğini ifade etti.
Görüşmelerinde Karma Ekonomik Komisyonun ilk toplantısının bu yıl içinde yapılması konusunda mutabık kaldıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik ve ticari ilişkilerin son dönemde ciddi sıçrama yaşadığını belirtti.
Ticaret hacminin son 2 yılda yüzde 250 oranında bir atışla 113 milyon dolara ulaştığına değinen Erdoğan, “Sayın Morales’le bu rakamın iki ülkemiz açısından çok düşük olduğunu ve kendimize bir hedef belirlememizde fayda olduğunu ve bunun da 500 milyon dolar olarak ilk etapta belirmemizde fayda var dedik ve bunda mutabık kaldık.” ifadesini kullandı.
Ekonomik ilişkilerin hukuki zeminin güçlendirilmesi, karşılıklı yatırımların artırılması ve enerji gibi sektörlerde ortak girişimlere imza atılması konularını da ele aldıklarına değinen Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hidroelektrik sistemler, termik santraller, jeotermal sistemler olsun, bunun yanında güneş enerjisi olsun ve bütün bunlarla beraber bu alanda atacağımız adımlarla her iki tarafın özellikle gerek iş adamlarının ortak girişimiyle BOT sistemi olabilir veyahut da çok daha farklı bir şekilde milli bütçeye dayalı olarak olabilir, bunları da inşallah yapacağımız ilk iade ziyaretinde geniş bir iş adamları ekibiyle bizler de Bolivya’ya gitmeyi planlıyoruz.”
Savunma sanayisindeki iş birliği imkanları üzerinde durduklarını ve Bolivya ile kalkınma alanındaki iş birliğine de özel önem atfettiklerini vurgulayan Erdoğan, “TİKA tarım ve sağlık alanlarında Bolivya’da başarılı projelere imza attı. Bu desteklerimizi devam ettirme arzusundayız. Bunun için de TİKA Başkanımıza gerekli talimatları vereceğim. Bu yıl da gelecek talepler doğrultusunda kadını güçlendirme, anne-çocuk sağlığı ve tarım alanlarında projeler geliştirmemiz gündemdedir.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatının Zirve Dönem Başkanı olduğunu, Morales’in de Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğunun Dönem Başkanı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
“İkili ilişkilerimize ilaveten bugün bölgesel ve uluslararası meseleleri de değerlendirdik. Türkiye ve Bolivya birçok konuda benzer tutumlara sahiptir. Dünyada aşırı sağın ve İslam düşmanı hareketlerin yükselişinden endişe duyduğumuzu bir kez daha dile getirmek istiyoruz. Her türlü ayrımcılığı, ötekileştirmeyi ve dışlamayı reddediyoruz. Bolivya’nın Filistin davasına, özellikle de Kudüs’ün statüsü ve Filistinli sivillerin korunmasına yönelik verdiği desteğe teşekkür ediyorum. Bunun yanında Golan Tepeleri’yle alakalı yaklaşımını da takdirle izliyoruz.”
Morales ile görüşmelerinde ele aldıkları bir diğer konunun da Venezuela olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:
“Burada bir gerçeğin altını çizmekte fayda görüyorum, Venezuela halkı iradesini geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimiyle ortaya koymuştur. Venezuelalı dostlarımızın sandık başında aldıkları kararların başkaları tarafından sorgulanmasını demokrasi adına doğru bulmuyoruz. Adeta eyalet valisi tayin eder gibi hiç seçimle alakası olmayan bir kişiyi getirip bir ülkenin başına atamak, tayin etmek bunun demokrasiyle bağdaşır hiçbir yanı yoktur. Ülkelerin egemenlik haklarına, halk iradesine, demokrasiye saygı ve içişlerine karışmama ilkesi çerçevesinde Bolivya gibi Maduro yönetimini Venezuela’nın meşru hükümeti olarak tanımaya devam ediyoruz. Çözüme ulaşmak için Venezuela Hükümetiyle muhalefet ve uluslararası toplum arasında iletişim kanallarının açık tutulması gerektiğini söyledik, söylüyoruz.”
Görüşmelerinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kapsamlı reformu konusu da ele aldıklarını aktaran Recep Tayyip Erdoğan, “Güvenlik Konseyi’nin demokratik ve adil bir temsile kavuşturulmasına yönelik taahhütlerimizi tekrarladık.” diye konuştu.
Konuşmasının sonunda Morales ve heyetine “Hoş geldiniz” diyen Erdoğan, görüşmelerinin iki ülke için hayırlara vesile olmasını da temenni etti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın