Erdoğan-Putin: S 400 gündemimizde

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin 8. Üst Düzey İşbirliği toplantısında açıklama yaptı. Putin, “Gündemimiz S-400 hava savunma sisteminin sevkiyatının tamamlanmasıdır” dedi. Erdoğan, 2018 yılında 6 milyon Rus turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirtti. Toplantı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin 2 saat 15 dakika süren basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantıdaki konuşmasından satır başları;Sorunlarınızı tespit etmek ve bunlara çözüm bulmak için ilgili tüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün Rusya’da bin 300 civarında Türk girişimci var. Rusya ile 100 milyar dolarlık bir ticaret hedefimiz var. 2018’de 26 milyar dolar ticaret hacmimiz oldu ancak halen 100 milyar dolar hedefinin gerisindeyiz.
Amacımız dengeli bir ticaret yapısıyla bu hedefe varmak için yeni yollar bulmaktır. Bütün bakanlıklarımıza verdiğim talimat Rusya’ya mümkün olan her türlü kolaylığın gösterilmesi yönündedir.
Türk müteahhitleri 1990’lı yıllardan itibaren Rusya’daki projelerini çeşitlendiriyor. Türkiye’de yatırım yapmak isteyen Rus iş adamlarına tüm kolaylığı sağlamaya hazır olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum. Rusya’nın ülkemizde 10 milyar dolar yatırımı bulunmaktadır. Bu şirketleri kendi şirketlerimiz olarak kabul ettiğimizi belirmek istiyorum.
Kremlin Sarayı’nda basına kapalı gerçekleştirilen görüşme, 2 saat 15 dakika sürdü.
Gerek şahsımın gerekse de Sayın Putin’in söz ettiği milli paralarla ticarete de değinmek istiyorum. Milli paralarla ticaret yaparak üçüncü ülkelerin dayatmalarından korunma imkanı elde edilmiş olacaktır.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise konuşmasında, “Astana sürecinin garantörleri Rusya ve Türkiye olarak Suriye’de gerginliğin düşürülmesi için büyük çaba gösteriyoruz. Türkiye ile pekiştirilmiş ve ilerlemiş iş birliği çerçevesinde ilişkileri geliştirme kararı aldık.” dedi.
Putin sözlerini şöyle sürdürdü: Suriye’de gerginliğin düşmesi için büyük çaba harcıyoruz. Askeri savunma sanayi alanında önemli işbirliğimiz var. Gündemimiz S-400 hava savunma sisteminin sevkiyatının tamamlanmasıdır.
Ev sahibi Putin’in ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da söz aldı. Erdoğan sözlerine Moskova’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek başladı.
Baş başa görüşmeden sonra heyetler arası görüşmeye geçildi.
Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de hazır bulundu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın