24 adedi askıya alınan F-35’ler neden düşüyor?

F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı kapsamında yapılan denetimlerde, daha yaşlı F-35’lerin yakıt ikmal hortumlarında yeni sorunlar saptandı.
Bunun üzerine F-35 filosu içinde en fazla uçuş saati olan uçakların operasyonları durduruldu.
F-35’te sorun olduğunu Defense News ve Marine Corps Times sitelerine teyit eden Program Sözcüsü, karaya indirilen uçakların sayısını açıklamaya yanaşmadı.
24 ADET UÇAK ASKIYA ALINDI
Ancak programa yakın bir kaynak, 24 adet F-35B’nin operasyonel molayı gerekli kılan kriterlerde olduğunu söyledi.
Programın resmi açıklamasında “Ortak hükümet ve sanayi teknik ekibi, F-35’in Pratt & Whitney motorundaki yakıt ikmal hortumlarıyla ilgili değerlendirmesini tamamladı. Daha önce saptanan aksayan hortuma ilaveten, yeni analiz, denetlenmesi gereken ilaveten iki hortum belirledi” denildi.
Açıklamada, denetimler sonucunda, daha uzun uçuş saatleri olan eski motorlardan bazılarında ilaveten yakıt ikmal hortumu değişikliği yapılması gerekebileceği kaydedildi.
AYNI SORUN DEVAM EDİYOR
Programa yakın bir kaynak da, denetlenmekte olan iki hortumun, tüm filonun uçuşlarının durdurulmasına yol açan arızanın saptandığı ilk hortumla aynı tedarikçi tarafından aynı yöntemle imal edildiğini söyledi.
SAĞLAM OLANLAR UÇMAYA DEVAM EDİYOR
Sputnik’te yer alan habere göre, program sözcüsü denetlenmesi gereken şartlarda bulunmayan F-35’lerin normal uçuşlarına devam ettiğini belirtti.
ABD TÜRKİYE’YE YAPTIRIM UYGULAMIŞTI
ABD Kongresi, ağustos ayında savunma bütçesini onaylarken, Rusya’dan S-400 alımını gerekçe göstererek Türkiye’ye ‘F-35 savaş uçaklarının teslimatının geçici olarak durdurulmasına’ hükmetmişti.
Pentagon’un 90 gün içinde Türkiye ile ilgili Kongre’ye sunacağı rapora göre teslimatın kaderi netleşecek.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bulgar dergisi: Türkler KAAN ile ilk teknolojik savaşı kazandı

Bulgar medyasında çıkan haberlerde KAAN, F-35 ve S-400’lere dair geniş çaplı bir analiz yayınlandı. Söz …

Bir yanıt yazın