Fırsatçılar iş başında! Stok ve zamla büyük vurgun var

Dolardaki artış, gözünü kâr hırsı bürümüş stokçuları yine gün yüzüne çıkardı. Önceden İthal ürünleri depoya yığan fırsatçılar, bunları ABD ve küresel ekonomik savaşı bahane göstererek zamlı olarak satmaya başladılar.

Küresel bazda yükselişe geçen doların içeride de stokçu ve kriz severlerin desteğiyle iyice tırmanan döviz kurunu bahane gösteren stokçu ve ekonomik tetikçileri harekete geçirdi. Dövizdeki oynaklığı bahane eden ve iğneden iğliğe her şeye zam yapan stokçular dövizdeki artışı ve suni krizi fırsata çevirdiler.

Hükümetin stokçulara karşı cezai müeyyideler başlatmasını beklediklerini dile getiren vatandaşlar, “Ülkemize karşı başlatılan ekonomik savaşı, rant ve stokçularla ekonomik tetikçiler içerde yerli üretim olan ürünlere gizliden gizliye her şeyi zam yağmuruna tuttular. Denetimsiz olan piyasaları kontrol eden yok. Milli para birimimiz Türk Lirasıdır. Deterjan, bisküvi, tekstil ve diğer temel ihtiyaç maddeleri iğneden iğliğe kadar her şey gizli zama bağlandı” diyerek yetkilileri denetime davet ettiler.

 STOKÇU ÜRÜNLERİ RAFTAN DEPOYA YIĞIYOR

Piyasaların denetimsizliğinden yakınan bazı vatandaşlar, ani yükselişten kur vurgunu yapmak isteyen ithalatçılar, ürünlerini ya anında fiyatını yükseltiyor yada depolarda bekletiyor. Sektörün nabzının attığı, Doğubank, Perpa ve Mecidiyeköy gibi noktalarda en basit elektronik ürünlere bile yok çektiriliyor.  Dışarıdan ithal edilen ofis malzemeleri depolarda stoklandığı için  (kartuş, bilgisayar ürünleri vb) piyasada bulunamıyor. Doğubank’ta satılan telefon aksesuarları da raflar yerine depolarda bekletiliyor. İddiasında bulundular.

DENETİMSİZLİK STOKÇULUĞU PATLATTI

Kur yükselişini fırsata çevirmek isteyen esnaf, elindeki ürünü döviz gibi görmeye başladı. Gelinen korkunç fırsatçılık durumunu netinternethaber.com’a değerlendiren bazı esnaflar ise, “Döviz yükseldikçe raftaki ürünün fiyatı da yükseliyor. Esnaf döviz daha da yükselecek diye bütün ürünleri piyasadan çekti. Trakya bölgesindeki depolarda yer kalmamış durumda. 30’dan fazla sektör dövizdeki yükselişi anında satış rakamlarına yansıtmaya başladılar. Bu da stokçuluğu patlattı” diye açıklamalarda bulundular.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın