Hani müttefiktik! ABD’den Türkiye’ye flaş yaptırımlar!

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders açıklamasında, “Türk İçişleri ve Adalet Bakanı’na yaptırım uygulanacak. Yaptırım gerekçesi iki bakanın rahip Brunson’ın tutukluluğunda ilişkili bulunması” dedi..
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “İçişleri ve Adalet Bakanı’na yaptırım uygulanacak” denildi. Yapılan açıklamada yaptırımların nedeni olarak ilgili iki bakanın rahip Brunson’ın tutukluluğunda oynadıkları rol olduğu söylendi. Edinilen bilgilere göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e ABD tarafından yaptırım uygulanacak. İki Türk bakanla ilgili olarak ABD, bütün ilişkilerini askıya alacak.
ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in, ”Brunson’ın haksız tutukluluğu ve Türk yetkililerce süren yargılaması kabul edilemez .” dediği aktarıldı.
Hazine Bakanlığı’nın gerekçeli kararında Brunson’ın ev hapsine alınmasında Türk İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı sorumlu tutuluyor. İki Bakan, Türk Hükümeti’nin örgütsel işleyişinde liderler olarak tanımlanıyor. Bu iki bakan insan hakları ihlalleri ile suçlanıyor. Yine her iki bakanın iştiraki olan ticari yapılar ile ilişkide olan şirketlere de yaptırım öngörülüyor.
YAPTIRIMLAR NELERİ İÇERİYOR?
ABD’nin gerçekleştirdiği yaptırımlar ile iki Türk bakanın başta ABD olmak üzere bazı ülkelere giriş ve çıkışları yasaklanacak. ABD içerisinde bulunan mal varlıklarına el koyulabilecek. İki bakanın ortak olduğu herhangi bir firmanın dolar transferi yapabilmesi de ABD tarafından engellenecek.
İLK KEZ BİR NATO ÜLKESİNE UYGULANDI
ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı yaptırımlar bakan düzeyinde ilk kez bir NATO ülkesine uygulanıyor. ABD daha önce Magnitsky yasasına dayanarak Rusya’ya bakan düzeyinde yaptırım uygulamıştı.
Türk bakanlara uygulanan yaptırımların zamanlaması ise oldukça kritik. 6 Kasım’da ABD’de senatonun ve temsilciler meclisinin üçte birinin değişiceği seçimler yapılacak. ABD Başkanı Trump bu seçimlerde Brunson’un mensup olduğu evanjelik klisenin desteğini korumaya çalışıyor. Trump’ın başkan seçilmesinde de Amerikalı evanjelikler büyük rol oynamıştı. 6 Kasım’da yapılacak seçimlerde cumhuriyetçilerin çoğunluğu kaybetmemesi, Trump’ın evanjelik klisesinden alacağı desteğe bağlı görünüyor.
Zamanlamanın önemli olduğu bir başka unsur da rahip Brunson davasının ekim ayına bırakılması. Ekim’deki karar rahibin serbet bırakılması yönünde çıkarsa Trump bunu 6 Kasım’da yapılacak olan senato ve temsilciler meclisi seçimlerinde kullanabilir.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Rusya’daki hain kanlı saldırıyı talimatlı terör örgütü DAEŞ üstlendi

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Moskova’daki terör saldırısına ilişkin açıklama geldi. …

Bir yanıt yazın