Erdoğan’dan İngiltere’de flaş çağrı

Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da güçlenmesi maksadıyla İngiltere’deki iş adamlarını Türkiye’ye davet etti.

Erdoğan ayrıca “Türkiye’nin operasyonel imkanları ile Birleşik Krallık’ın ekonomik imkanları bir araya gelince çok farklı bir tablo ortaya çıkacaktır. Gelin katma değeri yüksek ürünleri birlikte üretelim” çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
– “Tatlıdil Forumu’nun bende ayrı bir yeri vardır. Tatlıdil Forumu her yıl daha da güçlend,i, kurumsallaştı ve bugünlere geldi. Türkiye-İngiltere ilişkikerinin 500 yıla yakın köklü bir tarihi geçmişi var.

– Formun güçlenmesi için destek vermekle yetinmedik, fırsat buldukça da katıldık. Ülkemizde geçen yıl Antalya’da forum yapmıştık. Sizleri yeniden Türkiye’ye davet ediyorum.

– Birleşik Krallık 2016’daki Brexit kararı için adımlar atıyor. Kendisini Brexit sonrası döneme hazırlık için çalışıyor.

– Birleşik Krallık’ın FETÖ ile mücadele gösterdiği samimi tavır ilişkilerimizin gelişmesi açısından önemli. Doğrudan şahsımı ve seçilmiş hükümetimizi hedef alan bu hain saldırı konusunda dayanışmayı unutmayacağız. İngiltere makamları demokrasiden yana tavrını koydu.

-Ticari ve ekonomik çıkarlarımızın genişlemesi ilişkilerimizi yakınlaştıran bir başka husus. Ticaret her dönemde ilişkilerimizi yakınlaştıran lokomotif olmuştur.

– Ekonomide yakaladığımız ivmeyi korumak ve değişen şartlara uyum sağlamak konusunda kararlıyız.

– Ülkemizde 3 binden fazla İngiliz şirketine ev sahipliği yapıyoruz. 15 yılda yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiniz. Bu durumu ülkemize olan güveninizin bir tezahürü olarak değerlendiriyoruz”

‘GELİN BİRLİKTE ÜRETELİM’

“- 5’inci nesil uçak üretme hedefimizde çıtayı çok yukarı çıkarmış bulunuyoruz. Türkiye’nin operasyonel imkanları ile Birleşik Krallık’ın ekonomik imkanları bir araya gelince çok farklı bir tablo ortaya çıkacaktır. Gelin katma değeri yüksek ürünleri birlikte üretelim.

– Turizm, önemli bir işbirliği alanımız. Bir süre durgunluk yaşandı ama bu sene yine hareketlendi. Konut sahibi olmanızı da arzu ediyoruz. İngiliz dostlarımızdan konut sahibi olanlar çok, ama yeterli değil. Bu dostluğumuzu da pekiştirecektir.

– Türkiye olarak Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğine önem veriyoruz. Terörizmin her türlüsü ile ortak mücadele edilmesini istiyoruz. Ülkemizin yanı başında tüm dünyayı etkileyen çok büyük bir sınama yaşanıyor. Terör ve düzensiz göçün sebepleriyle kaynağında mücadele konusunda biz kararlıyız.

‘BİZ ELİ AÇIK ÜLKELERİZ’

– Dünyada en fazla yardıma eli açık 3 ülke, 1)ABD, 2- Türkiye, 3- İngiltere. Ama milli gelire bakılınca 1 numara Türkiye, 2 numara İngiltere, 3 numara ABD. Biz eli açık ülkeleriz.

– DEAŞ’ın İslam Devleti olarak adlandırılması yanlıştır. DEAŞ, eli kanlı bir çete, bir terör örgütüdür. İslam, barıştır. Bizim dinimiz barış dinidir. Şunu samimiyetle söyleyebilirim ki, Birleşik Krallık ile birlikte yaptığımız terörle mücadele mekanizması diğer ülkelerle kurduğumuz mekanizmadan çok daha öndedir.

‘ZOR ANIMIZDA YANIMIZDA OLANLARI UNUTMAYIZ’

– Birleşik Krallık güven duyduğumuz stratejik ortağımızdır. Sizlerden destek ve katkı bekliyoruz. Biz zor zamanlarımızda yanımızda olanları asla unutmayan bir milletiz. Bizimle bu süreçte yürüyen dostlarımıza vereceğimiz değer ayrı olacaktır”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Emeklilere özel indirimler ve kampanyalar geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, “PTT AVM’de, Tarım Kredi Kooperatif Marketleri’nde, Türk Hava Yolları’nda, …

Bir yanıt yazın