TBMM’de hesap-kitap günü!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak TBMM’de bütçe sunumunu gerçekleştirdi. Bakan Albayrak konuşmasında “2019 yılında bütçe açığının 80,6 milyar TL olmasını bekliyoruz” dedi.
İşte Bakan Albayrak’ın yaptığı açıklamalardan satır başları: Ekonomik aktivitelerdeki göreceli, ivme kaybı ülkelerdeki büyüme kaybından kaynaklanmıştır. Küresel ekonomide aşağı yönlü risk faktörleri ağırlığını koruyor. Finansal istikrarı desteklemek amacıyla gerekli tedbirler alındı.
YEP sonrası dengelenme süreci enflasyon verilerinde de kendini göstermeye başladı. Sıkı para ve maliye politikası izlenerek enflasyon cari işlemler risklerimiz minimize eden bir büyüme patikası izlenecektir.
Yılın üçüncü çeyreğinde iç talep ivme kaybetmiştir, ancak aldığımız aldığımız tedbirlerle olumsuzlukları en aza indirdik.
2018 yılı aralık ayında da enflasyonla mücadelede güçlü performans yakalayacağız.
“KAMU BORÇ YÜKÜ EN DÜŞÜK SEVİYEDE”
Turizmde yaşanan toparlanma cari açığın düşmesinde etkili olmuştur. Aryan turist sayısına bağlı olarak turizm gelirlerimizde önemli artışlar yaşanmıştır.
Yıllık bazda 38,9 milyon kişiyle rekor seviyeye ulaşmıştır. 2018 yılı mayıs ayı itibari ile cari dengelenmede çok iyi bir iyileşme görüyoruz. Ekim ve kasım aylarında da cari fazla vereceğimizi göreceğiz.
Maliye politikaları bütçe disiplini ve kamu tasarruflarının artırılması büyük önem arz ediyor. Kamu borç yükü tarihin en düşük seviyesindedir.
2019 BÜTÇE AÇIĞI BEKLENTİSİ 80,6 MİLYAR TL
2018’de 170 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşacağız. Merkezi hükümet bütçe açığının GSYH’ye oranının 2018 yılında yüzde 1,9, 2019 yılında yüzde 1.8 olacağını öngörüyoruz.
Merkezi yönetim bütçe giderlerinin 2018’de 821,8 milyar TL, gelirlerinin 749,6 milyar TL olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2018 yılında bütçe açığının 72.1 milyar TL olmasını bekliyoruz.
2019 yılında bütçe açığının 80,6 milyar TL olmasını bekliyoruz. 2019 yılında personel giderleri yüzde 35 artacak. 2019 bütçesi dengelenme sürecinin en önemli destekleyicisi olacak. Sıkı para politikası 2019’da da tavizsiz sürecek.
2019 bütçesinde sağlığa 157 milyar TL kaynak ayırdık. 161 milyar TL’yi eğitime ayırdık.Net asgari ücretin dönem başında belirlenen miktarın altına düşmesini kalıcı olarak önledik.
HDP ADINA BULDAN SÖZ ALDI
Albayrak’tan ardından HDP Eş Genelbaşkanı Pervin Buldan grubu adına bütçe görüşmelerinde söz aldı.
İşte Buldan’ın açıklamalarından satır başları:Bu rejim etkisiz bir parlamenter sistemi hedeflemektedir. Yeni rejimde iktidara biat edenlerin hakları vardır.
Herkes vergi öderken eşit olacak ama haklar söz konusu olduğunda kimliklere ve inançlara karşı ayrımcılık yapılacak bu en büyük zulümdür.
“PARLAMENTOYA SAYGISIZLIK DEĞİL MİDİR?”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bütçe görüşmelerinde söz aldı. İşte Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları:
“FİKO diye bir konfederasyon kurulmuş. Damat bey biz iki kez üst üste toplantı yaptık diyor. Bu parlamentoya saygısızlık değil midir? Elbette bu kanun teklifi yapılabilir ama çıkmış gibi parlamentodan geçmiş gibi bir irade sergilemek doğru değildir.
“4 MİLYON EMEKLİ İŞ ARIYOR”
Size iki fotoğraf göstereceğim. Elinizi vicdanınıza koyun söyleyin. 16 yıl sonra böyle bir tablo ile Türkiye’ye karşı karşıya getirenlerin vebali kime aittir. Bu bütçe işsizlik sorununa çözüm oluyor mu? 4 milyon emekli iş arıyor. Geçinemiyorlar. Bu bütçe çiftçiye ne getiriyor. Mazot fiyatlarını gübre fiyatlarını bizden iyi biliyorsunuz.
“GELDİNİZ HAZIRA KONDUNUZ”
Çiftçilerin AK Parti hükümetlerinden 154 milyar alacağı var. Böyle bir tablo ile Türkiye hiçbir zaman karşı karşıya kalmadı. Sayın başkan değerli milletvekilleri, çiftçinin ne tarlası kaldı ne traktörü. Kaç esnaf kepenk kapattı sorun bakalım. Krizden sonra rahmetli Ecevit önlemleri aldı. Geldiniz hazıra kondunuz.
“VATANDAŞIN BORCU 72 KAT ARTMIŞ”
Borçlu vatandaşlara bu bütçe bir kolaylık getiriyor mu? Ak Parti hükümetleri döneminde vatandaşın borcu tam 72 kat artmış. Sadece Tüketici kredisi borçları artış miktarı 229 kat, 56 milyon liradan 12 milyar 833 milyona çıkmış. Vatandaş Türkiye nereye gidiyor ile ilgilenmiyor. Vatandaş evine akşam nasıl ekmek getireceğini düşünüyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

CHP’li Zeydan Karalar ve Taş Medreseliler

Aziz Dağtekin Yazdı Peygamber efendimiz Hz. Muhammed, “Irkçılığa çağıran bizden değildir. Irkçılık için savaşan bizden …

Bir yanıt yazın